Elérhetőségek

Bauszter Kft

Cím: 2060 Bicske,
Kossuth Lajos utca 16.
Telefon:
+3622264000
Mobil:
+36209468499
E-mail:
lukacs.robert@bauszter.hu
Nyitvatartás

Nyitvatartás

Mivel nem vagyok egész nap az irodában, ezért első lépésként mindig a telefonos kapcsolatfelvételt szeretném kérni. Megadott mobil számomon munkaidőben folyamatosan elérhető vagyok.

 Modern épitészet


Napjainkban a közbeszéd egyik kulcsszava a technológia. A fejlett technológiák jelentősen átalakítják életünk mindennapjait, és formálják lehetőségeit. Az építőipar kicsit szerényebb lépésekkel, de szintén halad a technológiai fejlődés útján. Az építésben a modernizáció elsősorban új építőanyagok, termékek és annak beépítését segítő gépek, eszközök formájában jelenik meg. Bár a mai épületek többsége lényegében még mindig az évszázados építési eljárásokhoz hasonló módon készül, a felhasznált anyagok, eszközök, illetve a műszaki színvonal (minőség) területén komoly fejlődés történt. A fejlődés jelentősen átalakította életvitelünket is, és bár lenyűgözve állunk a régi épületek előtt, valószínűleg kevesen cserélnék fel a mai lakásuk komfortját egy régi várkastély toronyszobájára.

 

Napjaink legelterjedtebb modern építéstechnológiái a következők:

 

könnyűszerkezetes házak tervezéseHazánkban a legelterjedtebb építési mód a Porotherm téglaházak építése, melyek készülhetnek tömör téglából, valamint megkülönböztetünk vázkerámia elemes épületeket. Utóbbiak esetében már a tervezés folyamatában gondolni szükséges a hőtechnikai szabványok előírásaira, mivel költséghatékonyabban kivitelezhető a hőszigetelés, míg tömör téglaépületek esetében már csak utólagos hőszigetelés áll módunkban. Az épületeket hagyományos vagy modern kőműves technológiával építik, általában vasbeton födémmel készülnek, de költségtakarékosságból készülhetnek könnyűszerkezetes fafödémmel is. A hagyományos téglaházak minimális kivitelezési ideje általában 4-8 hónap.

Az Ytong házak kivitelezési módjukban megegyeznek a téglaházéval, a különbség az alapanyagban van. Míg a téglaházak gyakorlatilag kiégetett agyagból készülnek,ezért tartóssága, olcsósága és hőszigetelő tulajdonságai miatt kedvelt, addig az Ytong házak alapanyaga a mészkőhomok elsősorban társasházak építése esetén akusztikai tulajdonsága miatt tölt be jelentős szerepet, ugyanis rendkívül jó hangszigetelő anyag. Ennél a technológiánál kevesebb víz kerül a szerkezetbe, mivel a falakat is leheletvékony habarcsba rakják, majd csak glettelik, vakolni nem szükséges vagy csak nagyon vékonyan. Hátránya a magasabb ár, valamint nem szakszerű kivitelezés esetén a repedésre való hajlam. A kivitelezési idő hasonló a téglaházakéhoz.

A könnyűszerkezetes házak főként Amerikában terjedtek el, az utóbbi időben azonban már Európában is hódit és terjedőben van Magyarországon is. A könnyűszerkezetes megnevezés egy technológiát jelöl, a gyártás során ugyanis egy váz készül, amit szögelős, csavarozós technikával a helyszínen szerelnek össze. A váz lehet fa vagy fém, s családi, de akár társasházak építésére is kiválóan alkalmas. Az ilyen típusú házak legfőbb érve a gyors elkészülés, ezért gyors-, illetve készházaknak is szokták őket nevezni. A könnyűszerkezetes házaknál az építés során csak a fogadószintnél kerül víz a szerkezetbe, ezért itt nem kell száradási idővel számolni, így az elkészülés technológiától függően 2-4 hónap. Azzal azonban tisztában kell lenni, ha jó minőséget szeretnénk, nem fogjuk olcsóbban megúszni, mint a téglaházat.

A gerenda és rönkházakat általában tömör fából építik, de készülhetnek kiegészítő hőszigeteléssel, réteges szerkezettel. A gerendaház szabályosan fűrészelt gerendákbólFAHÁZAK készül, a rönkház pedig kör alakú rönkökből. Ilyen típusú házak építése során szintén csak a fogadószintél kerül víz a szerkezetbe, ezért szintén nem kell száradási idővel számolni, így az elkészülés kivitelezőtől függően rendkívül gyors lehet.

A monolit vasbeton szerkezetű házak megfelelnek az épületszerkezetekkel szemben támasztott főbb követelményeknek, mechanikailag rendkívül szilárdak, tűz-, és zajvédelem biztosak. Igen tartós építőanyag, mely az épület teljes élettartamán át megőrzi fizikai tulajdonságait. A monolitszerkezetek alkalmazása általában teherhordó szempontból indokolt, mivel saját súlyuk többszörösének súlyát képesek még pluszban hordozni. Általában az alapozás, a gerenda, az áthidaló, a födém, a lépcső, illetve néhány falszerkezet tervezése során használjuk ezt az építőanyagot.

Az IsoShell az úgynevezett ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható épületek építésénél játszik fontos szerepet. Külső és belső hőszigetelő kéreggel rendelkezik, amely rendkívül hatékony módja a hőszigetelésnek, a köztük lévő betonmag szilárdsága pedig a masszív és a talajmozgásoknak is ellenálló szerkezetet adja, amely mint egy hőtároló, hő tehetetlenségi közeg biztosítja az ellenállást a külső hőmérséklettel szemben. Az elemek speciális kapcsolódási megoldása (nútok) lehetővé teszi, hogy ragasztóanyag nélkül, szárazon építsük a falakat és egyben hőhíd mentes zárást biztosít a külső és belső hőszigetelő rétegnek. Az IsoShell építési rendszerelemeinek gyártása során semmiféle környezetkárosító anyag sem keletkezik. A Neopor alapanyag biológiailag semleges és 100%-ban újrahasznosítható. Jelenleg a leggazdaságosabb és öko hatékonyabb hőszigetelési technológiát képviseli. E technológia segítségével lényeges többletköltség és extra technikai megoldások nélkül is elérhető közelségbe kerül akár a passzív ház kivitelezése is. Az IsoShell rendszeréből épült házak a lehető legnagyobb energiamegtakarítást teszik lehetővé, emellett ökológiai lábnyomuk a lehető legkisebb méretű.

 

épitőiparA vályogházak alapja a döngölt vályog. Ez a több évezredes technológia ma sem vesztette aktualitását. A modern vízszigetelő anyagokkal ma is konkurenciája lehet a téglaházaknak. Építése ott gazdaságos és célszerű, ahol az építés helyszínén vagy annak közelében fellelhető az építéshez szükséges megfelelő minőségű vályog. A legújabb szabályozások szerint ma Magyarországon csak a vályogtéglával épülhet ilyen típusú ház, az építési szabályozások a tradicionális megoldásokat nem támogatják.

Az earthbag-házak a környezettudatos látásmódot részesítik előnyben, az energiatakarékosság, illetve a fenntarthatóság esetükben kiemelt fontosságú. A technológia tulajdonképpen egymásra rétegzett zsákokat vagy tömlőket takar, melyeket különféle anyagokkal töltenek meg, például földdel vagy homokkal. Így meglehetősen szilárd szerkezet alakítható ki, ráadásul másféle építőanyagokkal is lehet kombinálni, például fával, téglával, szalmával. Az így felépült házak rendkívül energiatakarékosak, köszönhetően többek között annak, hogy jó szigetelőképességgel rendelkeznek.

Egy dombház láttán kinek ne jutna eszébe az ezeréves múltra visszatekintő, gyepesített tetejű, félig vagy egészben a földbe vájt házak. Gondoljunk csak például Izlandra, ahol napjainkban is szép számmal épülnek ilyen épületek.

A mobilházak félúton helyezkednek el lakókocsik és a könnyűszerkezetes házak között. Lényegében egy kereken guruló, kisméretű teljesen felszerelt és berendezett könnyűszerkezetes házról van szó, melyet akár fél óra alatt ráköthetünk a közművekre és már használatba is vehető. A mobilházakat általában kamionnal szállítják a helyszínre. A méretük változó, 20-80 m2 között mozognak, ezért főleg nyaralónak, irodának, üzletnek alkalmasak, de akár egy kisebb család mindennapi igényeinek kielégítését is tudja biztosítani. Ideális megoldás lehet panelból menekülőknek, fiatal házasoknak.

A napházak olyan alacsony fogyasztású passzív házak, melyek a hőigényt a napenergiát, mint megújuló energiaforrást felhasználva tudják biztosítani. Attól függően, hogy a napenergia milyen mértékben vesz részt a ház energiafelhasználásának fedezésében, beszélhetünk alacsony energiájú, nulla energiájú és plusz energiájú házakról. A passzív napházak a nap energiáját gépészeti eszközök nélkül igyekeznek minél nagyobb mértékben hasznosítani, és azt minél tovább megőrizni. Jó tervezéssel az évi fűtésszükséglet akár 50%-át megtakarithatjuk. Meglévő épületeknél, a körülményektől függően 30-40%-ot spórolhatunk, miközben egy új, időszakos használatú élettérrel gazdagodhat az épület.

PASSZIVHÁZAK

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott németországi minősítési rendszer. A passzívház olyan épület, melyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag kis hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik. A minősítési rendszer nem köti ki az épület típusát, lakóházak mellett alkalmazzák már például irodaépületekre, iskolákra, illetve korábbi építésű és később felújított épületekre is.

A 3D családi ház nyomtatás 1-2 éve még tudományos-fantasztikus filmbe illő dolognak tűnt volna. A mai kor emberének azonban már nem az! A nyomtató patron egy különleges geopolimer beton, mely pár másodperc alatt fixálódik ahogy elhagyja a nyomtatófejet. A nyomtatott beton szilárdsági tényezői nyomószilárdság tekintetében kétszerese a napjainkban használt födém beton szilárdságának. A falakban elhelyezett zártcellás purhab a passzívház követelményeket is teljesíti. A 3D nyomtatott családi ház falai lehetnek íves, vagy akár csavart falak is, így a tervezők és megrendelők fantáziája végre valóban szabadon szárnyalhat. A kérdésre, mely általában a beszélgetés legelején hangzik el, hogy mennyibe kerül egy ilyen ház azt tudjuk válaszolni, hogy ha mi építünk egy jó tégla, vagy egy jó könnyűszerkezetes prémium energiatakarékos házat, akkor azonos műszaki tartalom mellett az ár is azonos lesz.

 

 

 

A modern fogalma önmagában mindig az adott korra irányul, amiben élünk, annak a legjobb, legelterjedtebb technikai megoldásait jelenti. A trendek viszont gyorsan változnak, mint ahogy a technika is. Így, ha most építünk egy házat, ami teljesen modernnek számít, akkor biztos lesz egy-két olyan technikai megoldás, amit pár év múlva már másként oldanánk meg. A modern házépítés esetében ezért pontosan figyelni kell a hosszú távú elképzeléseinkre, életvitelünkre is. A modern ház építése, az ahogy mindazt a technikai előnyt alkalmazzuk, ami a ház élettartamát megnöveli teljesen természetes. Azonban csakis már bevált és letesztelt technikai megoldásokat érdemes alkalmazni.

 
Vissza az előző oldalra!
Bauszter Kft - Magyar